Hänga upp tavlor: En fullständig guide av konstnär Karin Holmström

Introduktion till tavelupphängning

Vikten av tavelupphängning

Korrekt tavelupphängning är av stor betydelse både för konstverkets säkerhet och din interiör. När tavlor hängs felaktigt kan det leda till skador både på tavlan och väggen den hänger på. Dessutom kan en felplacerad tavla störa heminredningens harmoni.

Att förbättra heminredningen

Din tavelupphängning kan förbättra heminredningen på flera sätt. Ett välplacerat konstverk kan bli hemmets huvudattraktion och bidra till bättre estetik. Dess storlek, position och det sätt den lyser upp kan drastiskt förändra rummets atmosfär.

 1. Storlek och position: Storleken och placeringen på tavlan spelar stor roll. En stor tavla som är hängd på väggen kan få rummet att se större och ljusare ut. Omvänt kan mindre konstverk avgränsa områden och skapa mysiga krypin.
 2. Komposition: En välkomponerad grupp av tavlor kan vara mycket effektiva. Variationer av storlekar och former kan skapa dynamiska layouter.
 3. Belysning: En tavelbelysning kan göra stor skillnad. Det får inte bara konstverket att sticka ut, utan kan även förbättra rummets belysning.

Även om det kan verka lätt är tavelupphängning en konst i sig. Det kräver noggrann planering och utförande för att få det rätt. Korrekt tavelupphängning kan vara en avgörande faktor för att skapa en positiv atmosfär i ditt hem. Så nästa gång du planerar att hänga upp en tavla, tänk på dess inverkan på ditt hem och ansträng dig för att få det rätt. I denna artikel kan du läsa vidare om mina egna praktiska tips.

Nödvändiga förberedelser inför hängning av tavlor

Välj en lämplig plats för tavlan

Börja med att avgöra var du vill att din tavla ska hänga. Du kan undvika onödig skada på dina väggar genom att planera noga innan du spikar eller borra. En tumregel är att tavlan ska hängas så att dess centrum är ungefär i ögonhöjd.

Markeringar för upphängning

Efter att ha bestämt platsen är det dags att markera punkten där du planerar att spika med en penna. Om du hänger mer än en tavla, se till att deras övre ramar ligger i nivå med varandra eller med en visuell linje i rummet, som en mantel eller en möbelkant. Om du hänger en grupp av tavlor, är det bäst att först arrangera dem på golvet tills du hittar ett mönster som du gillar.

Verktyg som behövs

För att hänga tavlor behöver du följande verktyg:

 1. Hammare: För att köra i spikar på väggarna.
 2. Skruvmejsel: Ifall du använder skruvar för tyngre tavlor.
 3. Vattenpass: För att se till att tavlan hänger rakt.
 4. Måttband: För att mäta avstånd och höjer korrekt.
 5. Blyertspenna: För att markera på väggen där spikarna eller skruvarna ska gå.

Kom ihåg att olika väggmaterial kan kräva olika verktyg och monteringsmetoder.

Anpassning av tavelupphängning för olika väggmaterial

Att hänga tavlor på betongväggar

Hängning av tavlor på betongväggar kan tyckas svårt, men med rätt verktyg och teknik blir processen enkel. Först behöver du välja rätt fäste som klarar vikt och storlek av tavlan. Borr, pluggar och skruvar lämpade för betongväggar är nödvändiga.

Innan du börjar borra, använd en väggdetektor för att säkerställa att det inte finns några el- eller vattenledningar där du ska borra. Sedan märker du väggen där du vill hänga tavlan och borrar på markeringen. Se till att borrens storlek och djup matchar storleken på pluggen. Sätt sedan in pluggen i hålet och tryck in det med en hammare om det behövs. Skruva i skruven i pluggen utan att sätta i hela vägen, häng sedan tavlan på skruven.

Att hänga tavlor på gipsväggar

Gipsväggar är tunnare och skörare. Undvik att borra direkt i gipsväggen. Använd istället gipsankare eller expander speciellt designade för gipsväggar.

Placera tavelramen mot väggen och märk platsen där du vill hänga tavlan. För in skruvankaret i det markerade området med hjälp av en skruvmejsel. Var noga med att inte för in ankaret för djupt i väggen. Efter att ankare har satts på plats, skruva i skruven med tillräckligt utrymme kvar för att hänga upp tavlan.

Håll alltid ett vattenpass till hands för att säkerställa att tavlan hängs upp rakt. Använd pappersmallar för att simulera placeringen av tavlor innan du borrar eller skruvar in något i väggen.

Ta din tid och var översiktlig. Att hänga upp tavlorna korrekt från början sparar tid och energi i långa loppet, och ger din konst rätt förutsättningar för att förgylla ditt hem.

Vanliga utmaningar vid hängning av tavlor

Lösa problem med sneda tavlor

Att hänga tavlor kan ibland bli lite klurigt, speciellt när tavlorna inte vill hänga rakt. Oroa dig inte, det finns lösningar! En mycket enkel metod är att fästa ett extra stöd på tavlan, så att den lutar sig mot väggen och därmed hänger rakt. Om problemet kvarstår, kontrollera väggen där du hänger upp tavlorna. Ibland kan det vara väggens lutning som orsakar problemet. Om det är fallet kan du justera tavlornas position för att kompensera.

Hantering av tyngre tavlor

Tyngre tavlor kan vara krävande att hänga upp. De kräver kraftiga fästpunkter och ibland mer än en spik. För att hänga upp en tung tavla, använd två spikar som är placerade på liknande höjd för att fördela vikten. Detta minimerar risken för att spiken dras ut ur väggen. Se till att du använder rätt typ av fästen beroende på din vägg; robusta fästen för betongväggar och speciella väggfästen till gips om du har gipsväggar.

För extra säkerhet, överväg att använda ett metallstöd som kan fixeras på baksidan av tavlorna. Dessa stöd ger extra stabilitet och gör att tavlorna hänger säkert på väggen, oavsett vikt.

Observera att när du hänger upp tyngre tavlor bör du vara särskilt noggrann och inte tveka att be om hjälp om det behövs. Korrekt upphängning av tyngre tavlor skyddar inte bara dina konstverk utan också din säkerhet.

Kom ihåg att ingen tavla är för svår att hänga upp! Med rätt verktyg, tekniker och lite tålamod kommer du att kunna njuta av dina vackra konstverk utan problem.

Att skapa din egen gallerivägg

Genom att arbeta metodiskt, steg för steg, kan du skapa en proffsig gallerivägg hemma. Var noga med att planera din layout och att förbereda för olika väggmaterial. Kom ihåg att ditt hem är din egen konstutställning, så våga experimentera och ha roligt med din inredning.

Checklista

 1. Planering. Välj vilka tavlor du vill hänga upp och skissa på en layout. Prova olika ordningar tills det känns rätt.
 2. Förberedelse. Försäkra dig om att du har rätt material och verktyg.
 3. Montering. Följ dina tidigare förberedelser och börja hänga upp tavlor. Häng varje tavla med omsorg och var noggrann så att du skapar en balanserad helhet.

Att hänga upp tavlor kan verka krångligt, men när du väl har grunderna är det bara att låta kreativiteten flöda. Så, sätt igång och skapa din egen konstutställning hemma.

Lämna ett svar