Tavlor för vardagsrum

Vardagsrummet är hjärtat i hemmet, en plats där vi spenderar mycket tid med våra nära och kära. Det är en plats där vi kopplar av, umgås och kanske till och med arbetar. Att inreda vardagsrummet kan vara en utmaning, men en av de mest effektiva sätten att göra det mer personligt är genom att hänga upp tavlor på väggarna. Här kan du hitta personliga verk.

Att välja rätt tavlor kan vara en utmaning i sig själv. Med så många olika stilar, storlekar och material att välja mellan kan det kännas överväldigande att veta var man ska börja. Men oroa dig inte, med rätt kunskap och råd kan du enkelt hitta de perfekta tavlorna som kommer att komplettera din inredning och göra ditt vardagsrum ännu mer personligt.

Vilken stil passar ditt vardagsrum?

Innan du börjar leta efter tavlor är det viktigt att tänka på vilken stil som passar ditt vardagsrum bäst. Din inredningsstil kan påverka dina val av färger, mönster, material och form på tavlorna. Här är några olika stilar att överväga och få vägledning. Känn in vad du gillar för att få inspiration:

Klassiskt och elegant

Om du gillar en mer traditionell stil kan du överväga att hänga upp tavlorna i en symmetrisk layout, kanske med en stor tavla i mitten och två mindre tavlor på var sida. Du kan välja tavlorna med ramar i guld eller silver och klassiska motiv, som porträtt eller landskap.

Modernt och minimalistiskt

Om du har en modern och minimalistisk inredningsstil, kan du överväga att hänga upp en stor och enkel tavla med ett abstrakt motiv eller enbart ett textur. Svartvita fotografier och grafiska tryck kan också passa bra i en modern och minimalistisk inredning.

Lantligt och hemtrevligt

Om du gillar en lantlig och hemtrevlig stil kan du välja tavlorna med motiv som äldre hus, djur eller blommor. Du kan välja tavlorna med träramar och en mer avslappnad layout. Kombinera med till exempel handknutna mattor och gardiner i mjuka material.

Färgstarkt och lekfullt

Om du gillar en mer färgstark och lekfull stil, kan du välja tavlorna med färgglada motiv och mönster. Här är det lämpligt att välja motiv med starka färger och att inte vara rädd för att kombinera dem. Här kan tavlorna komma i lite oväntade former, till exempel i en udda form eller som en kollage.

Övriga stilar

Självklart finns det också andra stilar att välja mellan, som retro, industriell eller asiatisk. Det viktigaste är att hitta tavlorna som passar din personliga stil och inredning. Välj alltid med hjärtat och det som får din energi att höjas, det som får dig att skapa den känsla som just du vill ha när du tittar på en tavla och vistas i en miljö.

Vilken storlek ska tavlan ha?

Storleken på tavlan är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer tavlorna till ditt vardagsrum. Tänk på rummets storlek och hur mycket utrymme du har på väggarna. Här är några saker att överväga:

Stor eller liten tavla?

En stor tavla kan vara ett uttalande stycke i rummet och fungera som en fokuspunkt. Det kan också vara ett sätt att fylla upp tomma väggar i stora rum. Å andra sidan kan mindre tavlorna vara perfekta för att fylla ut små mellanrum och skapa en mer varierad layout.

En tavla eller flera?

Att ha flera tavlorna på en vägg kan skapa en mer dynamisk och intressant layout, särskilt om de är av olika storlekar och former. Det kan också vara ett bra sätt att visa upp en samling av konstverk eller fotografier. Men det är viktigt att inte överdriva, för många tavlorna på en vägg kan göra det rörigt och kaotiskt och att tavlorna inte kommer till sin rätt.

Placering av tavlor

Att placera tavlorna på rätt plats är avgörande för att skapa den önskade effekten. Här är några saker att tänka på:

Hur högt ska tavlan hänga?

En allmän regel är att hänga tavlan på ögonnivån, vilket vanligtvis är runt 1,60 meter från golvet. Men det finns inget rätt eller fel sätt att placera tavlorna på, det beror på ditt personliga val och rummets layout. Tänk på att inte hänga dem för högt bara, det är ett vanligt misstag som många gör.

Tavlor på hyllor och bord

Tavlor behöver inte alltid hängas på väggarna, de kan också placeras på hyllor eller bord.. Det kan vara ett bra sätt att visa upp mindre tavlor eller fotoramar.

Tavlor över soffan

Att hänga tavlor över soffan är en vanlig placering, men det är viktigt att välja tavlorna som passar storleken på soffan och att de inte är för små eller för stora. En annan sak att tänka på är att placera tavlorna så att de inte kolliderar med taklampan.

Tavlor på tomma väggar

Tomma väggar kan vara en bra plats för att hänga upp större tavlorna eller för att skapa en tavelvägg. Tänk på att det är viktigt att välja tavlor som passar väggens storlek och inte gör rummet trångt.

Val av ram och upphängning

Att välja rätt ram och upphängning är viktigt för att tavlorna ska hänga på ett säkert sätt och se snyggt ut på väggen. Här är några tips att tänka på:

Vilken ram passar till din tavla?

Ramar finns i olika material, färger och former. Valet av ram kan påverka tavlans utseende och stil. En träram kan till exempel ge en mer klassisk och varm känsla, medan en metallram kan ge en modern och industriell känsla. Det är viktigt att välja en ram som passar tavlans stil och utseende. Det går självklart bra att även hänga utan ram. Känn in vad som känns rätt för din tavelvägg och vardagsrum.

Så här hänger du upp tavlan

Att hänga upp tavlan på rätt sätt kan vara en utmaning, men det finns några enkla steg att följa för att göra det enkelt och säkert. Först och främst är det viktigt att välja rätt upphängningssystem för tavlans storlek och vikt. En mindre tavla kan hängas på en krok eller en spik, medan en större tavla kräver en starkare upphängning.

När du väljer plats för tavlans upphängning, använd en nivå för att se till att tavlorna är rakt. Mät avståndet från golvet till mitten av tavlans höjd för att hitta det korrekta stället att hänga upp tavlan.

Konstverk eller reproduktion?

När du väljer tavlor till ditt vardagsrum kan du välja mellan originalkonstverk och reproduktioner. Här är några saker att tänka på:

Vad är skillnaden mellan konstverk och reproduktion?

Ett originalkonstverk är ett unikt stycke som är gjort av en konstnär och kan vara mycket värdefullt. En reproduktion är en kopia av en konstnärlig skapelse och kan vanligtvis köpas till en mycket lägre kostnad än ett originalkonstverk. Här kan du se exempel på reproduktioner, ska Fine art print i begränsad upplaga.

Konstverk eller reproduktion – vilket ska man välja?

Valet mellan ett originalkonstverk och en reproduktion beror på din budget och personliga preferenser. Om du vill ha en unik och värdefull tavla kan ett originalkonstverk vara ett bra val. Om du vill ha en tavla som passar din budget och stil, kan en reproduktion vara ett mer praktiskt alternativ.

Att skapa en helhet i vardagsrummet

Att hänga upp tavlorna är bara en del av processen att skapa ett personligt och harmoniskt vardagsrum. Här är några saker att tänka på när du vill skapa en helhet i inredningen:

Inredning och färgval som kompletterar tavlorna

Välj en tavla som talar till din själ och hjärta. Det kan hända att du vill måla om en vägg eller byta någon annan detalj som matta, gardin eller kuddar för att tavlan ska komma till sin rätt och att rummet ska få harmoni. För många färger och spretigt kan ge ett rörigt intryck så återkommande färger och att välja ett urval av färger i ett rum är att föredra. Tänk på färgschemat i rummet ihop med dina tavlor.

Att köpa tavlor online

Att köpa tavlor online kan vara ett bekvämt och prisvärt sätt att hitta nya tavlor till ditt vardagsrum. När du köper tavlor online är det viktigt att du gör din research och väljer en pålitlig och seriös webbutik. Läs recensioner från andra kunder och titta på produktbilderna noga för att få en bättre uppfattning om tavlornas kvalitet och utseende.

Det kan också vara en bra idé att tänka på returvillkoren innan du köper tavlor online. Se till att du kan returnera tavlorna om de inte passar din smak eller om de inte ser ut som du förväntat dig.

Slutord

Att välja rätt tavlor till ditt vardagsrum kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och råd kan du enkelt hitta de unika tavlorna som kommer att komplettera din inredning och göra ditt vardagsrum ännu mer personligt.

Tänk på din inredningsstil, storleken på tavlorna, placeringen på väggen och valet av ram och upphängning. Matcha färger, mönster och inredningsdetaljer för att skapa en enhetlig och snygg inredning tillsammans med dina tavlor. Och glöm inte att ta tid på dig och ha kul med processen att välja tavlor som passar just din personliga stil och smak.

Här hittar du Karin Holmströms färgstarka tavlor som kan förgylla ditt vardagsrum.

Lämna ett svar