Inspiration: Tavlor i vardagsrum – av Konstnär Karin Holmström

Hur man väljer de rätta tavlorna för vardagsrummet

Färgval

Färgen på dina tavlor spelar en stor roll för att skapa en harmonisk atmosfär i ditt vardagsrum. Olika färgtoner kan framkalla olika känslor och stämningar. Om ditt vardagsrum har neutrala toner, överväg att använda färgstarka tavlor för att tillföra extra liv. Ett konstverk kan ge den där extra livfulla personliga prägeln och ge kontrast och spänning in till ett rum. Vi behöver vackra omgivningar, färger och former för att väcka stämningar hos oss.

Betydelsen av storlek på tavlorna

Storleken på dina tavlor kan påverka hur ditt vardagsrum uppfattas. Stora tavlor kan skapa en kraftfull visuell effekt och ge rummet en dramatisk känsla. Mindre tavlor, å andra sidan, kan bidra till en mer intim atmosfär. Det är viktigt att ta hänsyn till storleken av ditt utrymme innan du bestämmer dig för storleken på tavlorna. Men kom ihåg att du alltid kan göra olika varianter, tex en tavelvägg av mindre tavlor och personliga föremål istället för en stor tavla. Var inte rädd för att göra om ibland och våga experimentera med flera olika tavlor och motiv som talar till ditt hjärta. Se exempel på hur du kan hänga mindre och stora tavlor på instagram.

Val av motiv

Det är viktigt att välja tavlor med motiv som reflekterar din personliga stil och intressen. Motiven kan vara allt från figruativt till abstrakt, landskap till porträtt, abstrakt konst eller symboler som har en djupare innebörd för dig. Känn in med ditt hjärta och bry dig inte om vad andra tycker utan väl vad som får dig att drömma dig bort, resa i tanken och känslan. Välj motiv som du känner en koppling till och som du kan placera in på en vägg eller ett ställe där den får ta plats och tala i rummet.

Genomgång av olika stilar

Det finns många konststilar att välja mellan. Om du föredrar en traditionell look överväg klassiska oljemålningar. För en mer modern estetik, titta på konceptuell eller abstrakt konst. Tavlor med popkonst eller graffiti kan ge ditt rum en kantigare, lite hårdare känsla. Prova olika stilar tills du hittar något som känns som en naturlig förlängning av din egen stil. Om du blandar stilar, mer eklektiskt så tänk på att inte blanda för många olika stilar för att få ett rörigt intryck.

Utforska konststilar för ditt vardagsrum

En djupdykning i konststilar

Utforska konststilarnas värld och upplev hur de kan omvandla ditt vardagsrum till en unik plats. Varje konststil har sin egen charm och kan förmedla en specifik känsla till rummet.

 • Abstrakt konst: Den här stilen fokuserar mycket på färg och form snarare än konkreta objekt. Det är ett utmärkt sätt att ge ditt vardagsrum en modern och konstnärlig look. Dessa tavlor kan vara fantastiska samtalsstartare.
 • Figurativ konst: Denna konststil representerar verkliga objekt. Det ger ditt vardagsrum en känsla av realism och estetik. Figurativa tavlor fungerar bra i alla inredningsstilar.
 • Landskapskonst: Dessa tavlor har potentialen att transportera dig till en helt annan plats. De kan också skapa en lugnande känsla. Landskapsmålningar passar tex bra i traditionella och rustika inredningsstilar.

Att para ihop konst med din inredningsstil

För att kunna njuta av konst maximalt är det bra att välja en konststil som överensstämmer med din inredningsstil.

 • Modernt: En abstrakt konststil kan passa väldigt bra i ett modernt vardagsrum. Prova på vågade färgkombinationer och ovanliga former för att skapa dynamik.
 • Traditionellt: För traditionella inredningsstilar, kan landskap och figurativ konst ge vardagsrummet en sofistikerad känsla.

Förstå konststilarna djupare

För att förstå dessa konststilar djupare rekommenderar vi att du studerar några av konstnärerna bakom varje stil. Forska om konstnärerna, deras verk och deras inspirationer.

Det är viktigt att du gillar tavlorna du väljer. Det kan självklart vara en utmaning att hitta just dina favoriter. Varför inte pröva med olika stilar och se hur de gör sig i ditt vardagsrum? Det viktigaste är att du känner dig inspirerad och glad över din inredning, inte att konsten matchar soff-kuddarna;)

Skapa en inspirerande målningssamling för ditt vardagsrum

Att börja samla tavlor

Själva processen att börja samla tavlor kan kännas överväldigande, men steg ett är att helt enkelt börja. Kanske har du redan en favoritmålning, eller kanske du älskar en viss konstnärs arbete. Även om du är osäker, kom ihåg att det inte finns rätt eller fel när det kommer till konst. Det som tilltalar dig är vad som är rätt för dig.

 1. Efterforskning: Börja med att lära dig om olika konststilar och medium. Det kommer att hjälpa dig att förstå mer och hitta dina preferenser.
 2. Budget: Bestäm vilken budget du har att arbeta med. Kom ihåg, det finns konst för alla budgetar. Du kan börja med konsttryck och sedan gå vidare till originalverken när du känner dig bekväm.
 3. Inköp: Starta med en enskild tavla som verkligen talar till dig och bygg därifrån. Jag vet personer som köpte tavlor när de var studenter och i takt med att de fått större boende och familj har deras konstsamling vuxit och varje tavla bär på minnen från en tidsepok i deras liv.

Hur man bygger en balanserad samling

Att bygga en balanserad samling är inte bara om att lägga till så mycket konst som möjligt. Det handlar om att hitta verk som harmoniserar med varandra och det övergripande utseendet i ditt vardagsrum.

 1. Variation: Tänk på att variera storlekarna på dina tavlor. En mix av både stora och små verk kan skapa intresse och balans.
 2. Färgpalett: Att hålla sig till en sammanhängande färgpalett kan hjälpa din samling att känna sig enhetlig, men återigen följ ditt hjärta när du köper konst.
 3. Ramval: Ramarna spelar en viktig roll för att hjälpa dina tavlor att passa ihop. Du kan antingen hålla dina ramar konsekventa eller blanda och matcha för en mer eklektisk look.

Att kombinera olika stilar i samlingen

En viktig aspekt av att skapa en inspirerande konstsamling är att inte vara rädd för att blanda olika stilar. Du kan ha en abstrakt målning sida vid sida med en realistisk naturmålning – det är här som din personlighet kan verkligen skina igenom. Kanske gillar du tanken på en vägg med svartvita fotografier blandade med färgstarka abstrakta verk, eller kanske du föredrar en mer avskalad, minimalistisk look.

Det viktigaste är att samlingen reflekterar dig och ditt hem. Låt din samling av tavlor att vara en evig utveckling, låt den förändras när du gör det. Oavsett om du samlar på konst för dess skönhet, emotionella dragkraft, eller för dess investeringsvärde, gör det i din egen takt och på ditt eget sätt.

Lämna ett svar